Mięta pieprzowa

Kategoria: Zioła i herbaty

Mięta pieprzowa – Mentha Piperita zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, karotenoidy, fenolokwasy, garbniki, związki goryczowe, sterole i sole mineralne.

Pobudza działanie soków trawiennych, działa rozkurczowo i żółciopędnie, wiatropędnie, uspokajająco, odkażająco, przeciwbólowo, przeciwwymiotnie i napotnie. Stosowana przy zaburzeniach trawienia i łaknienia, wzdęciach, nudnościach, chorobach wątroby i dróg żółciowych, pomocniczo w kamnicy żółciowej, wirusowym zapaleniu wątroby i chorobie lokomocyjnej.

Zewnętrznie do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, przy bólach neuralgicznych, reumatycznych, bólach głowy lub smarowania miejsc po ukąszeniach owadów. Stosować można również w kosmetyce i w kuchni.

Przyjmowanie preparatów ziołowych najlepiej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ dobór odpowiedniego preparatu roślinnego wymaga równie dużej wiedzy, co w przypadku preparatu chemicznego. Należy pamiętać, że tego typu preparaty mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi lekami, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre preparaty ziołowe mogą wywoływać bardzo silne działanie, dlatego należy przestrzegać wszystkich zaleceń i ograniczeń podanych przez producenta. Szczególną ostrożność przy ich stosowaniu muszą zachować kobiety w ciąży i matki karmiące.